Men såg det verkligen ut sådär?

Jag har gått in i en period av experimenterande med hårdare bildredigering. Ett alltid omtvistat ämne. Måste man verkligen redigera bilder? Om man är duktig fotograf ska man väl kunna ta den perfekta bilden direkt i kameran! Jaja, kanske får justera lite för att kompensera kamerans tillkortakommanden när det kommer till dynamiskt omfång… Men du får ju inte lägga till något som inte fanns där!!! Vet hut människa!!!

Man kan se det här med fotograferande, eller bildskapande som jag hellre säger, på så många olika sätt.

Man kan ta en bild för att dokumentera något. Kanske att man tar en bild till lokala dagstidningen vid något evenemang som ska kompletteras med en text. Eller när man tar bilder på sin bil man ska sälja på annons. Då bör man kanske hålla sig så nära verkligheten som möjligt.

Man kan ta en bild för att förmedla en känsla. Man står i en vacker lummig skog och solstrålarna bryter sig mellan trädstammarna och man upplever en närmast spirituell atmosfär. Man tar upp kameran och tar en bild för att försöka förmedla vidare känslan. När man kommer hem och tittar på bilden är den platt och tråkig och förmedlar inte alls den känslan man upplevt på plats. Här krävs redigering för att uppnå den där känslan. Mer uns i solstrålarna, justering av färgtemperatur, ökad kontrast i omgivningen m.m. tills man till slut uppnår känslan man upplevde och vill förmedla.

Sen kan man också ta en foto och helt gå bananas för att skapa en bild som inte alls är till för att förmedla vidare det man upplevt på plats. Det går över till kreativt bildskapande. Pablo Piccaso blev ifrågasatt på sin tid när han målade tavlor som inte föreställde något verkligt motiv. Men ändå är han en av de mest berömda konstnärerna någonsin. Nu handlar det inte längre om dokumentation. Nu handlar det om skapande. Här finns egentligen inga gränser för vad man får ta sig till. Här kan man lägga till saker som inte fanns med från början, eller plocka bort saker i bilden, lägga till effekter, ändra på färger etc.

 

Originalbild på träkyrkan i Sôre Osen

Här är en bild direkt ur kameran på den vackra träkyrkan vid Sôre Osen i närheten av Trysil, Norge, där jag för tillfället var kökspersonal på ett läger. Bilden togs under en promenad tillsammans med min kökskollega en lite mulen eftermiddag. Vacker kyrka i en fantastisk omgivning (jag gillar vindkraftverk). Men ack så gråmulen och platt bild tänk vad fin den hade varit i morgonsol…

Redigerad bild på träkyrkan i Sôre Osen

Efter att ha lagt till en morgonsol utanför bild till vänster och målat lite mer ljuset på omgivningarna och kyrkan samt beskuret och rätat upp bilden blev det en helt annan bild. Inte var jag där och tog bilden på morgonen, inte var det detta jag och Maria såg. Men utifrån min fantasi och kreativitet blev bilden såhär till slut. Fusk? Icke då! Kreativt bildskapande!

Och jo… Omslagsbilden på våffelstugan på toppen av Trysilfjället… Man får inte vara uppe på fjälltoppen så sent att jag kunnat ta den bilden i det som ser ut att vara kvällssol. Bilden är tagen en ändå väldigt vacker förmiddagen och ser ut såhär direkt från kameran.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *